Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor: nowalijka

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1061

Dodano: 25.08.2011

Odsłon: 29226

Cudne

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wodę z margaryną zagotować i wsypać do tego mąkę, szybko mieszając na ogniu (ma być jednolita masa) odstawić do ostygnięcia. Do tej schłodzonej masy dodawać po 1 jajku i miksować cały czas, na końcu dodać proszek do pieczenia. Podzielić na 2 równe duże blachy , rozsmarować krzywo na wysmarowane tłuszczem i piec ok 30 min. na 200 st..

  2. Krem: mąki rozrobić z odrobiną mleka i wlać do pozostałego gotującego się mleka z cukrem. Masło i margarynę zetrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, na końcu sok z cytryny, ja daję jedną dużą, lubię lekko kwaskową.

  3. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorisek7 25 marca 2013 Jest przepyszna gdy nie mam już prawie nic w lodówce na karpatkę zawsze znajda się produkty Mniam;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 28 września 2011 Ja trzymam w lodówce, troszkę jest mieksza, ale zawsze można zrobić w mniejszej brytwance z połowy składnikównp.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiakuchasia 02 września 2011 a jak jest z przechowywaniem karpatki? czy powiedzmy może postać ze dwa dni w lodówce? czy ciasto wtedy traci kruchość?
ta wygląda pięknie i upiekłabym, ale nie damy rady zjeść jej całej na raz :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 31 sierpnia 2011 może margaryna twarda prosto z lodówki, ja zawsze margaryne wyciągam wcześniej , i najpierw samą miksuję na pulchną masę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna 31 sierpnia 2011 Bardzo lubie karpatke ale krem zawsze mi sie scina nie wiem dlaczego a budyn zawsze jest zimny do ucierania z margaryna:((

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 28 sierpnia 2011 nie piekłam jeszcze żadnej karpatki, ale kiedyś moja przyjaciółka powiedziała że wszystkie składniki muszą mieć tą samą temperaturę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 26 sierpnia 2011 no tak mówią lepiej nie otwierać piekarnika , aler ja mam taki piekarnik że muszę przełożyć bo piecze nie równo mimo że jest termoobieg. A na termoobiegu pieke w ten sposób że wkładam do nagrzanego na 200 st. a po 3 minutach zmniejszam na 185 i pieke 28 moniut

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 26 sierpnia 2011 Lilaniki-nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia bo fale opadną.Ta karpatka jest super,ślinotok na sam widok:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 26 sierpnia 2011 Bardzo pysznie wygląda ...dodaję do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń