Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Przepis dnia 2012-03-28
Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4232

Dodano:

Odsłon: 77828

...tradycyjna Karpatka lekko udoskonalona kropelką alkoholu...

Składniki

  • CIASTO
  • 1 szkl wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • krem
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 kieliszek spirytusu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Zagotować wodę z margaryną i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem.Szybko mieszać do momentu,aż ciasto połączy się w jedną kulę.Odstawić do ostygnięcia.Następnie wbić jajka i miksować 8-10 min. Podzielić ciasto na pół.Każdą część wyłożyć nierównomiernie na wysmarowaną tłuszczem blachę (25x30),wstawić do gorącego piekarnika (180) i piec 25 min.

  2. Krem : Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Czasami używam 1 dużego budyniu.Odstawić do ostygnięcia.Następnie zmiksować z tłuszczem ok 5-8 min,aż krem będzie puszysty.Pod koniec miksowania wlać spirytus.

  3. Nałożyć krem na jedno ciasto i przykryć drugim.Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc i poczekać,aż krem stężeje. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 26 stycznia 2017 Może dodajecie ( Hinol i kasik82) tłuszcz do ciepłego budyniu i wtedy wszystko pływa,bo margaryna się rozpuszcza. Karpatka to wbrew pozorom trudne i wymagające ciasto.Wszystko ma tutaj znaczenie.Nawet producent budyniu, mleka i margaryny. Ja wykonuję karpatkę z tego przepisu już wiele lat i nic mi nie pływa :-)
Kupcie gotowca w pudełku i wtedy będzie OK.
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hinol 16 stycznia 2017 Na te proporcje krem się nie ściągnął! Chyba cos nie tak z tym przepisem, bo wszystko pływa !!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasik82 15 sierpnia 2013 wasnie patrze na rozjezdzajaca sie mase z twojego przepisu ........ nigdy w zyciu wiecej nie tkne sie za krem kapratkowy na samym budyniu !! nie ma opcji ze przy takiej ilosci budyniu i tyci margaryny / ja dodalam masla / wyszla ci taka masa ! zrobione sprawdzone i jak najwiejszy negatyw niestety Nie musze mowic ze taka dryzda da baby w ciazy to jak brak sledzia w lodowce!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giga_j 29 marca 2012 Przepis w którym występuje margaryna nie jest godny prawdziwego kucharza !!!!!!!!!!!!! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 marca 2012 Szczególnie podoba mi się Twój krem - bosko puszysty i aksamitny. Kiedyś próbowałam robić podobny krem z miksowanego masła i budyniami, ale nie wyszedł mi taki jednolitym miał grudki, tłuszcz nie połączył się z budyniem. Napisz proszę jak dokładnie łączysz te składniki - co z czym miksujesz, czy najpierw sam tłuszcz, czy budyń dodajesz stopniowo, czy ma być całkiem zimny... Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 28 marca 2012 Stara , poczciwa karpatka. Dziękuję za przypomnienie , teraz już wiem co upiekę na przedświąteczny weekend . Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń