Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka inaczej

Desery

Autor: torcikowo

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 152

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 742

O Karpatce chyba nie trzeba pisać :) - ją trzeba po prostu lubić. Ja uwielbiam kombinować z ciastem parzonym. Oryginalna Karpatka ma ciężki krem - ten zrobiłam na bazie kremówki i serka mascarpone. Wyszło pycha :)

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki Kaśki
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę i dalej gotować rozcierając. Odstawić do przestudzenia. Gdy już ciasto będzie zimne umieszczamy go w misie miksera i ucierając na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Ucieramy ok 7-10 minut.
    Z podanej ilości pieczemy dwa blaty, (Ja upiekłam dwa naraz w termoobiegu.)
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy i pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszmy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

  2. KREM

    600 ml kremówki
    ok 40 g cukru pudru ( jeżeli chcecie bardziej słodki dodajcie więcej)
    1 serek mascarpone


    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


    W misie miksera umieszczamy śmietanę i zaczynamy ubijać. Po chwili dosypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Wyłączamy dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.

    Gotowe, przestudzone blaty przekładamy kremem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń