Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka śmietankowo-czekoladowa

Karpatka śmietankowo-czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 338

Karpatka w dwóch smakach.

Składniki

  • Ciasto: masło 5 g
  • mąka pół szklanki
  • woda mniej niż pół szklanki
  • jajka 4 sztuki
  • Krem: jajka 3 sztuki
  • cukier 25 dkg
  • mąka 15 dkg
  • mleko 750 ml
  • czekolada mleczna pół tabliczki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Zagotować wodę do rozpuszczenia margaryny. Do gorącego stopniowo wsypać mąkę-ucierać na "klucha" aż zacznie przywierać do dna. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać aż zacznie się listwować. Wystudzić i zimne nakładać do prodziża. Piec ok. 25min. Wychodzą 3 placki.

  2. Krem: Jaja utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mąkę i wrzące mleko. Podgrzewać aż zacznie gęstnieć. Wystudzić i utrzeć z 1,5 kostki masła. Podzielić na dwie części. Jedną zostawić a do drugiej dodać rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 18 lutego Rewelacja:) Mam problem z piekarnikiem i od jakiegoś czasu ratuję się prodiżem więc przepis w sam raz dla mnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń