Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszną karpatkę :)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 64
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 180
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1067
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 516
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 64
Składniki
CIASTO PARZONE: Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razu wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę-ciasto musi odchodzić od garnka.
Ciasto studzimy, musi być zimne. Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy w blaszkach.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy około 25 minut , następnie temperaturę obniżamy do 170 stopni i jeszcze pieczemy 10 minut. Spody studzimy.
KREM 3 szkl mleka zagotowujemy , pozostałe składniki (oprócz masła lub margaryny) wraz z 0,5 szkl mleka dokładnie miksujemy i wylewamy na gotujące się mleko, dokładnie mieszamy tak by powstał nam gładki budyń. Budyń studzimy.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Całość miksujemy na gładką masę. ***opcjonalnie do kremu można dodać trochę alkoholu-np spirytusu.
Masę wykładamy na jeden spód, przykrywamy drugim, całość posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki :-)
I nasza pyszna karpatka gotowa.