Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka-super przepis,zawsze się udaje

Karpatka-super przepis,zawsze się udaje

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3093

Dodano:

Odsłon: 1656

Zapraszam na pyszną karpatkę :)

Składniki

  • (przepis na blaszkę ok 22x35)
  • CIASTO: -750 ml wody -250g masła lub margaryny
  • -2 szkl mąki KRUPCZATKI (szklanka 250ml)
  • -7 jajek -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA: -900 ml mleka -2 łyżki mąki pszennej (nie kopiaste)
  • -350g masła lub margaryny -4 żółtka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
  • -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru
  • DODATKOWO -cukier puder do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO PARZONE:

    Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy.

    W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia.

    Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razu wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę-ciasto musi odchodzić od garnka.

  2. Ciasto studzimy, musi być zimne.

    Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto.


    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

    Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy w blaszkach.

  3. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy około 25 minut , następnie temperaturę obniżamy do 170 stopni i jeszcze pieczemy 10 minut.
    Spody studzimy.

  4. KREM

    3 szkl mleka zagotowujemy , pozostałe składniki (oprócz masła lub margaryny) wraz z 0,5 szkl mleka dokładnie miksujemy i wylewamy na gotujące się mleko, dokładnie mieszamy tak by powstał nam gładki budyń.
    Budyń studzimy.

  5. Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę,
    następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Całość miksujemy na gładką masę.
    ***opcjonalnie do kremu można dodać trochę alkoholu-np spirytusu.

  6. Masę wykładamy na jeden spód,
    przykrywamy drugim,
    całość posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki :-)

  7. I nasza pyszna karpatka gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 kwietnia Karpatka, jak na mieszkańca Karpat przystało, musi być zawsze na stole :D Super, pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń