Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka wg mojej mamy najlpesza

Karpatka wg mojej mamy najlpesza

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 719

Najlepsza jaką jadłam..

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 2 żółtka (ponieważ używamy surowych jajka należy umyć i wyparzyć)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    1. Wodę z margaryną zagotuj.

    2. Dodaj ciągle mieszając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gotuj, aż masa będzie odstawać od łyżki.

    3. Ostudź wciąż mieszając.

    4. Po ostudzeniu dodawaj po 1 jajku.

    5. Dobrze wyrób.

    6 Z powstałej masy upiecz 2 placki.

    7. Temperatura 190°C, czas pieczenia około 30-40 minut, aż uzyskają słomkowy kolor.

  2. KREM BUDYNIOWY:

    1. W niewielkiej ilości mleka rozprowadź budyń.

    2. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem.

    3. Gdy zacznie się gotować wlej budyń rozprowadzony w mleku.

    4. Gdy zgęstnieje odstaw, aby ostygł całkowicie.

    5. Teraz margarynę utrzyj razem z żółtkami.

    6. Ostudzony budyń dodawaj łyżka po łyżce.

    7. Gotowym kremem budyniowym przełóż placki.

    8. Wierzch posyp cukrem pudrem.

    9. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń