Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze / Pyzy z mięsem

Przepis dnia 2017-03-18
Kartacze / Pyzy z mięsem

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 2331

Dodano: 12.03.2017

Odsłon: 11633

Zapraszam do wędrówki po polskich, tradycyjnych smakach. Dziś zatrzymujemy się na Podlasiu a smaków tu co nie miara. Wiecie co jest wspaniałego w podróżach kulinarnych? Choć daleko tam od Pomorza Zachodniego skąd pochodzę, podczas obiadu mogę przenieść się w dowolne miejsce w Polsce lub na świecie:). I dlatego tak bardzo kocham te podróże. Myśląc "Podlasie" od razu mam przed oczami pyzy z mięsem, zwane tam kartaczami, bo tam kocha się wszystko co ziemniaczane:). I na taki obiad Was dziś zapraszam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • ...
  • Farsz: 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko L
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • ...
  • Do okraszenia:
  • 300g chudego boczku
  • 3 duże cebule
3-4 os. > 60 min trudne tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, 1 kg trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy. Ziemniaki surowe i ugotowane łączymy, dodajemy mąkę ziemniaczną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki.

  2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.

  3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki.

  4. Kartacze wrzucamy na wrzątek, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.

  5. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do miękkości. Układamy na ugotowane kartacze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń