Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 10842

Kartacze to sycąca potrawa ziemniaczana, która zachwyca smakiem i aromatem – pracochłonna ale jaka pyszna.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5kg ziemniaków
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2łyżki mąki pszennej
  • 1łyżeczka soli
  • Pieprz
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1jajko
  • 1cebula
  • 2ząbki czosnku
  • Kucharek
  • 1łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • Do okroszenia:
  • 300g cienkiej kiełbasy
  • 3cebule
  • Olej
  • Natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:Ziemniaki dzielimy na dwie części. Jedną część ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie zawijamy w ściereczkę i odciskamy z wody. Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków gotujemy i przeciskamy przez praskę.

  2. W dużej misce łączymy ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy skrobię, która oddzieliła się od wody z ziemniaków. Ciasto szybko i delikatnie wyrabiamy na stolnicy podsypując mąką.Ciasto powinno się troszkę kleić. Następnie formujemy wałek.

  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Pozostałą część ciasta kroimy w równe plastry, następnie rozpłaszczamy je ręką. Placki nadziewamy farszem, zlepiamy boki i formujemy kartacze. Na wrzącą wode wrzucamy partiami delikatnie Kartacze i gotujemy ok. 20minut. Podajemy z podprażoną cebulką i kiełbasą. Posypać natką pietruszki.


  4. 3.farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.wyrobić.

  5. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej razem z cebulą pokrojoną w piórka i podsmażamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Milena127 06 czerwca Wybaczcie ale każdy robi po swojemu. Nie muszą być idealne , takie same jak wszyscy. Kuchnia to urozmajcenie a nie kopiowanie od innych uczestników. ☺☺ poprostu każdy ma swoją kuchnię i swoje smaki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Piorun 06 czerwca To co jest opisane to Zepeliny serwowane w białostockim i na śląsku w dość dziwnej wariacji przyprawowej.
Po pierwsze ciasto na kartacze to 90% surowego ziemniaka. Mięso mielone wołowo-wieprzowe z solą, pieprzem i majerankiem - i koniec. Najpyszniejsze kartacze robiła Ciocia Ania. Cześć jej pamięci, niezłe kartacze można dostać w Suwałkach niedaleko stacji Schell`a

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń