Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartoflak.

Kartoflak.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1401 Ocena: 17823

Dodano:

Odsłon: 11698

Kartoflak, czyli babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem.

Składniki

  • ziemniaki 5 szt. (duże)
  • jajka 3 szt.
  • mąka pszenna 0,5 szklanki
  • boczek wędzony 15 dag
  • Przyprawy:
  • sól 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz ziołowy mała płaska łyżeczka
1-2 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojony w kostkę boczek. Dokładnie mieszamy.

  2. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną, wierzch obkładamy plasterkami boczku i wkładamy do piekarnika.

  3. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

  4. Upieczonego kartoflaka podajemy z zimnym jogurtem lub zsiadłym mlekiem. Kartoflak bardzo smaczny jest podsmażany na drugi dzień.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń