Do góry

Zupy Przepis na:

Kartoflanka

Kartoflanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1266

Dodano:

Odsłon: 3987

Smaczna, prosta i sycąca zupka

Składniki

  • ok. 300g żeberek
  • 0,5-1kg ziemniaków
  • 0,4kg kiełbasy
  • Włoszczyzna
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki lub koperku
  • 50ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka obsmażymy na patelni (ja zrobiłam to w dużym garnku), po podsmażeniu dolewamy około 2 litry wody i gotujemy aż żeberka zmiękną.
    Następnie dorzucamy pokrojoną w pół plasterki marchewkę, całą pietruszkę, seler, por. Ziemniaki obieramy kroimy w średniej wielkości kostkę. Gdy nasza włoszczyzna jest już prawie miękka (gdy pietruszka, por i seler są już miękkie wyciągam je z garnka) dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy.

  2. W między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Gdy ziemniaki i marchew są miękkie dorzucam przysmażoną kiełbasę. Zupę solę i pieprze.
    Na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy robię zasmażkę czyli wsypuję łyżkę mąki, mieszam a potem dolewam z 2 chochelki wywaru z zupy. Taką zasmażkę dodaję do zupy mieszając aby nie powstały grudki. Zupę solimy i pieprzymy do smaku i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki lub koperku. Na koniec dodajemy śmietankę (ja najpierw hartuję ją z gorącym wywarem) i zagotować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń