Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kartoflanka z jajkiem i kaszą jęczmienną"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Kaszę opłucz na sicie, a następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, osącz. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Obraną cebulę drobno poszatkuj. Oczyść włoszczyznę, pokrój w kostkę. Możesz też użyć mrożonej włoszczyzny.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz kminek. Chwilę smaż razem. Dodaj rozdrobnioną włoszczyznę. Całość zasyp mąką, wymieszaj i zasmaż na złoto.
Przesmażone zalej zimnym bulionem warzywnym (może być z kostki). Dodaj pokrojone ziemniaki, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut). Dodaj 1 roztrzepane jajko.
Pozostałe 2 jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostudź, obierz i przekrój na połówki. Zupę z roztrzepanym jajkiem zagotuj, mieszając. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
Wmieszaj ugotowaną kaszę. Zupę rozlej do miseczek. Podawaj z połówkami jajek.Źródło: Świat kobiety