Do góry

Dania główne Przepis na:

Kąski kurczaka w sosie porowym

Kąski kurczaka w sosie porowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Kąski kurczaka w sosie porowym"

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • olej
  • tymianek
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 średni por
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml kremówki 30 proc
  • 20 dag ciemnych winogron
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżej natki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. czas ok. 40 min; porcja – 290 kcal, cena 4 zł

  2. Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój mięso w paseczki. Przygotuj marynatę z 2-3 łyżek oleju, szczypty suszonego tymianku, musztardy oraz miodu. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Pokrojonego w paseczki kurczaka zalej marynatą, starannie przemieszaj. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce na około 30 minut. W tym czasie przygotuj sos.

  4. Por oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą i osusz, a następnie pokrój ukośnie w grubsze plasterki. Na patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć kawałki pora.

  5. Smaż 2-3 min, cały czas mieszając, aby por się nie zarumienił. Wlej kremówkę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Duś pod przykryciem ok. 8 minut. Pod koniec dodaj połówki winogron. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, usmaż paski kurczaka. Podawaj z sosem porowym. Posyp siekaną natką.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń