Do góry

Desery Przepis na:

Kąski z karpia w pikantnej galarecie

Kąski z karpia w pikantnej galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Kąski z karpia w pikantnej galarecie"

Składniki

  • 1 sprawiony karp (ok. 1
  • 2 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 pora (tylko biała część)
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 (ok. 25 dag) selera
  • 1 cytryna
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka zielonego groszku
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • mielony pieprz
  • sparzone źdźbła szczypiorku do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 45 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 230 kcal. Cena porcji: 2,80 zł

  2. Karpia podziel na dzwonka, opłucz i osusz. Następnie skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko posól i wstaw na 3 godziny do lodówki. Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa przełóż do dużego garnka.

  3. Dodaj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zalej zimną, posoloną wodą. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.

  4. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Ugotowaną rybę wyjmij z wywaru. Delikatnie osusz, pozostaw, by ostygła. Następnie usuń ości, mięso oddziel od skóry i podziel na kawałeczki.

  5. Wywar przecedź przez gęste sitko, rozpuść w nim spęczniałą żelatynę. W wysokich foremkach ułóż pokrojone na kawałki warzywa z wywaru oraz porcje ryby. Posyp groszkiem. Zalej wywarem z żelatyną. Danie wstaw do lodówki na 3–4 godziny do stężenia.

  6. Gotowe galaretki ostrożnie wybij z foremek. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń