Do góry

Desery Przepis na:

Kasza gryczana z grzybami

Kasza gryczana z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kasza gryczana z grzybami"

Składniki

  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 2 małe cebule
  • 50 dag mrożonych grzybów albo 50 dag pieczarek
  • 1 i 1 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany do zupy 18 proc
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć posiekane cebule, dodaj szczyptę soli i zeszklij. Następnie dodaj rozmrożone grzyby pokrojone w plasterki i smaż około 10 minut. Wlej bulion i gotuj około 15 minut.

  2. Mąkę rozprowadź w kilku łyżkach zimnej wody, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Wlej na patelnię i, mieszając, zagotuj. Na koniec sos dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj natkę pietruszki.

  3. Kaszę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  4. Na talerze nałóż po porcji kaszy i polej je sosem grzybowym. Udekoruj ziołami.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń