Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza gryczana z miesem i warzywami

Kasza gryczana z miesem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 1084

Dodano:

Odsłon: 519

"Mięsne kaszotto" czyli mięso mielone duszone z warzywami podane z kaszą gryczaną. Pyszne i pożywne danie:)

Składniki

  • mięso mielone 0,75 dag
  • marchew 2 szt
  • pomidory 1 kg
  • papryka czerwona 2 szt
  • cebula 1 szt duża
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej 2 łyżki
  • kasza gryczana 2 woreczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojoną w cienkie plastry marchew. Podsmażamy 2-3 min. Warzywa zsuwamy na bok patelni a obok wrzucamy mięso mielone. Lekko solimy i pieprzymy. Podsmażamy na jednej patelni ale osobno do czasu aż mięso będzie usmażone tzn straci czerwoną barwę. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory wraz z sokiem / ja je najpierw obieram ze skórki ale nie jest to konieczne/ i pokrojoną paprykę. Wszystko razem mieszamy. Dusimy do czasu aż papryka zmięknie, pomidory rozgotują się i część soku odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
    Do sosu mięsnego na patelnię możemy dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Możemy też podać porcje kaszy polane przygotowanym sosem mięsno-warzywnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń