Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza gryczana z pieczarkami w sosie śmietanowym

Kasza gryczana z pieczarkami w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 1523

Dodano:

Odsłon: 476

Jako wielbicielka kaszy gryczanej polecam pyszne połączenie kaszy z sosem śmietanowo bardzo pieczarkowym:)

Składniki

  • kasza gryczana 2 woreczki
  • pieczarki 60 dag
  • śmietana 18% 300 ml
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną /polecam prażoną/ gotujemy w osolonym wrzątku na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry lub na ćwiartki /większe "okazy" na ósemki/.
    Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Gdy stanie się szklista dodajemy pieczarki i czosnek. Dusimy do czasu aż pieczarki będą miękkie. Wlewamy śmietanę i gotujemy na małym ogniu 2-3 min. ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Na talerzach rozkładamy porcje kaszy i polewamy przygotowanym sosem. Możemy również kaszę dodać bezpośredni do sosu na patelni i wymieszać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 kwietnia gryczana z sosem pieczarkowym to u przygotowywano jak bylam mala, pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń