Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza gryczana z sosem z podgrzybków.

Kasza gryczana z sosem z podgrzybków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1228 Ocena: 14385

Dodano:

Odsłon: 659

Kasza gryczana z sosem z podgrzybków podana z marynowanym ogórkiem i papryczką czereśniową. Polecam.

Składniki

  • sos z podgrzybków
  • kasza gryczana 1,5 szklanki
  • woda 3 szklanki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • ogórki konserwowe
  • papryczki czereśniowe
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sos z podgrzybków:

    Składniki:

    podgrzybki w sosie własnym 1 słoik
    woda 500 ml
    włoszczyzna suszona 2 łyżki
    ziele angielskie 6 szt.
    liść laurowy 2 szt.
    sól
    pieprz ziołowy
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
    natka pietruszki
    koper
    mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka
    śmietana 30% do zabielenia sosu

    Wykonanie:

    W pół litrze wody gotujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zawartość słoika z grzybami wykładamy na durszlak, odcedzamy wywar z grzybów. Do gotującego się wywaru z włoszczyzny dodajemy wywar z grzybów, a grzybki rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Jeżeli warzywa z włoszczyzny będą miękkie dodajemy do garnczka grzyby, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki z koprem, doprawiamy pieprzem i solą. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając żeby mąka dobrze połączyła się z sosem.

  2. Wykonanie dania:

    Zagotowujemy 3 szklanki wody z pastą rosołową. W między czasie płuczemy w zimnej wodzie półtorej szklanki kaszy gryczanej. Do gotującej się wody dodajemy wypłukaną kaszę i gotujemy do momentu kiedy kasza zacznie pęcznieć. Kończymy gotowanie kaszy, przykrywamy pokrywką garnczek z kaszą i czekamy 30 minut. W tym czasie kasza dojdzie do idealnego stanu. Po 30 minutach mieszamy kasze.

  3. Parzoną kaszę podajemy z ugotowanym sosem z podgrzybków oraz z ogórkiem marynowanym i papryczką czereśniową.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń