Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza jaglana z cukinią

Kasza jaglana z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 413

Kasza jaglana z cukinią

Składniki

  • 1/3 szklanki (80ml) kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • bazylia lub rukola
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, słodkiej papryki, suszonego oregano
  • opcjonalnie: kawałek papryczki chili
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Porcję kaszy zalać 3x większą ilością zimnej wody lub bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu (ok. 15 minut).

  2. Na patelni na 1 łyżce oliwy podsmażyć do zrumienienia pokrojoną w kosteczkę cukinię, od czasu do czasu zamieszać, doprawić solą i pieprzem.

  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażyć mieszając. Dodać przyprawy oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.

  4. Wyłożyć na talerz, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, posypać posiekaną cebulą, posiekaną papryczką oraz bazylią lub rukolą. Skropić pozostałą oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń