Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kasza jęczmienna w sałatce"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Z czym podawać?
Gryczana: najlepiej smakuje z bitkami polana sosem oraz ze zrazami. Można zrobić również placki i zapiekanki albo podawać w pierogach (patrz przepis).
Jęczmienna: nieodzowny składnik krupniku (patrz przepis). Dobrze smakuje też na słodko lub w zapiekankach warzywnych.
Jaglana: dodatek do dań głównych, świetna do faszerowania (patrz przepis), a także na słodko.
Pokrój dynię i rozłóż na blasze. Posmaruj oliwą (2 łyżki), posól i przyrumień w piekarniku (180 st. C).
Kaszę ugotuj al dente w posolonej wodzie. Odcedź. Brokuły sparz posolonym wrzątkiem. Odcedź.
Wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek z octem balsamicznym, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw.
Kaszę polej sosem i wymieszaj. Dodaj cebulę pokrojoną w paseczki, pomidory, brokuły, dynię, posiekane listki bazylii, pestki dyni i oliwki. Wymieszaj i dopraw.
Czas przygotowania: 45 minut 380 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień