Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad. Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy podana do gulaszu, kaczki lub wieprzowych żeberek. Wyśmienita w parze z sosem grzybowym. Dzisiaj nie musimy spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na tradycję i prostotę. Kasza smażona z kurczakiem i warzywami to typowe danie "mieszaj i smaż" - łatwo, pysznie i przyjemnie. Do przygotowania tej potrawy wybierajcie grubą kaszę np. perłową, gryczaną, jaglaną lub pęczak. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Ugotujcie ją wg. przepisu na opakowaniu. Mięso należy pokroić, podsmażyć, wrzucić ulubione, pokrojone na kawałki warzywa, ulubione zioła i przyprawy. Po chwili dodajemy kaszę, podsmażamy i obiad gotowy :) Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez jakiś czas trochę zapomniana, na szczęście wraca do łask i coraz częściej gości na naszych stołach. Kasze nazywane były dawniej krupami. Spożywano je na terenie Polski na długo przed powstaniem państwa polskiego. Właściwie aż do wieku XVIII, kiedy upowszechniła się uprawa ziemniaków, kasze obok potraw mącznych, były podstawą wyżywienia.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 184
Polecam.
Odsłon: 873
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 174
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9282
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 184
Polecam.
Odsłon: 873
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 174
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9282
Składniki
Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy posiekaną cebulę - smażymy na złoty kolor.
Do garnka z kaszą dodajemy skwarki z boczku, podsmażoną cebulę i tłuszcz ze smażenia. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, maggi, dodajemy majeranek i koperek. Wszystko mieszamy, podajemy jako dodatek do obiadu. Smacznego :)