Do góry

Dodatki Przepis na:

Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką do obiadu

Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2285

Dodano:

Odsłon: 3050

Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad. Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy podana do gulaszu, kaczki lub wieprzowych żeberek. Wyśmienita w parze z sosem grzybowym. Dzisiaj nie musimy spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na tradycję i prostotę. Kasza smażona z kurczakiem i warzywami to typowe danie "mieszaj i smaż" - łatwo, pysznie i przyjemnie. Do przygotowania tej potrawy wybierajcie grubą kaszę np. perłową, gryczaną, jaglaną lub pęczak. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Ugotujcie ją wg. przepisu na opakowaniu. Mięso należy pokroić, podsmażyć, wrzucić ulubione, pokrojone na kawałki warzywa, ulubione zioła i przyprawy. Po chwili dodajemy kaszę, podsmażamy i obiad gotowy :) Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez jakiś czas trochę zapomniana, na szczęście wraca do łask i coraz częściej gości na naszych stołach. Kasze nazywane były dawniej krupami. Spożywano je na terenie Polski na długo przed powstaniem państwa polskiego. Właściwie aż do wieku XVIII, kiedy upowszechniła się uprawa ziemniaków, kasze obok potraw mącznych, były podstawą wyżywienia.

Składniki

  • szklanka suchej kaszy jęczmiennej perłowej - ugotować na sypko
  • ok. 100g wędzonego boczku, pokrojonego w niewielką kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • kilka kropel maggi do smaku (ewentualnie)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy posiekaną cebulę - smażymy na złoty kolor.

  2. Do garnka z kaszą dodajemy skwarki z boczku, podsmażoną cebulę i tłuszcz ze smażenia. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, maggi, dodajemy majeranek i koperek. Wszystko mieszamy, podajemy jako dodatek do obiadu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń