Do góry

Desery Przepis na:

Kasza manna z masłem orzechowym, miodem i herbatnikami.

Kasza manna z masłem orzechowym, miodem i herbatnikami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 370

Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na kaszę mannę z masłem orzechowym. Pokochałam to połączenie. I już mam kilka nowych pomysłów. A jak jest u Was? Lubicie kaszę mannę? Co pysznego z niej przygotowujecie? Napiszcie koniecznie. Moją kaszę można podać na słodkie śniadanie, deser czy podwieczorek. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :)

Składniki

  • Na kaszę:
  • 3 szklanki mleka
  • 6 lekko kopiastych łyżek kaszy manny
  • 4-5 łyżek masła orzechowego
  • 2 kopiaste łyżki miodu prawdziwego
  • Dodatkowo:
  • 5 dag orzeszków ziemnych
  • kilka sztuk herbatników maślanych
  • 1 mały banan
  • sok z cytryny
  • miód prawdziwy według uznania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas kaszę mieszając. Gęstą kaszę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Następnie do jeszcze ciepłej dodajemy miód prawdziwy i masło orzechowe, następnie mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

  2. Tak wykonaną kaszę przekładamy do trzech miseczek.

  3. Orzechy drobno siekamy i rumienimy lekko na suchej i gorącej patelni. Banany kroimy w grube plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Herbatniki drobno kruszymy.

  4. Na kaszę wsypujemy herbatniki, układamy banany, posypujemy orzeszkami i polewamy miodem.

  5. Tak wykonana kasza jest gotowa do podania. Podajemy na ciepło lub na zimno.

  6. 5. Smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi 3 spore porcje lub 4 mniejsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń