Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kasza z grzybami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wsyp kaszę. Chwilę praż, mieszając. Zalej czterema szklankami wody, przemieszaj. Gotuj z dodatkiem soli, aż kasza wchłonie cały płyn (15-20 minut).
W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Nóżki posiekaj, kapelusze pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć pieczarki na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i ogrzewaj, aż woda odparuje.
Poszatkuj drobno obrane cebule. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pieczarki. Smaż razem, mieszając, 5-8 minut.
Ugotowaną kaszę odparuj, wkrusz biały ser. Bardzo dokładnie rozmieszaj. Pod wpływem gorącej kaszy ser powinien się rozpuścić. Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuche nnym. Oderwij piórka z gałązek, poszatkuj.
Usmażone pieczarki z cebulą dodaj do garnka z kaszą. Wsyp połowę posiekanego koperku. Całość starannie wymieszaj. Dopraw czosnkiem, solą i sporą szczyptą pieprzu (kasza nie może być mdła). Kaszę z dodatkami rozłóż do miseczek. Posyp resztą koperku.Źródło: Świat kobiety