Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza z grzybami

Kasza z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28000

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Kasza z grzybami"

Składniki

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 10 dag białego sera
  • pół pęczka koperku
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną przepłucz na sicie zimną wodą, pozostaw do ocieknięcia. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wsyp kaszę. Chwilę praż, mieszając. Zalej czterema szklankami wody, przemieszaj. Gotuj z dodatkiem soli, aż kasza wchłonie cały płyn (15-20 minut).

  2. W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Nóżki posiekaj, kapelusze pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć pieczarki na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i ogrzewaj, aż woda odparuje.

  3. Poszatkuj drobno obrane cebule. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pieczarki. Smaż razem, mieszając, 5-8 minut.

  4. Ugotowaną kaszę odparuj, wkrusz biały ser. Bardzo dokładnie rozmieszaj. Pod wpływem gorącej kaszy ser powinien się rozpuścić. Koperek opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuche nnym. Oderwij piórka z gałązek, poszatkuj.

  5. Usmażone pieczarki z cebulą dodaj do garnka z kaszą. Wsyp połowę posiekanego koperku. Całość starannie wymieszaj. Dopraw czosnkiem, solą i sporą szczyptą pieprzu (kasza nie może być mdła). Kaszę z dodatkami rozłóż do miseczek. Posyp resztą koperku.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń