Do góry

Dania główne Przepis na:

Kasza z warzywami i tuńczykiem na woku

Kasza z warzywami i tuńczykiem na woku

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 136

Dodano:

Odsłon: 5812

Łatwe. oryginalne i można zrobić z wszystkiego...

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i pokrojone marchewki, cebule, czosnek, cukinię, pieczarki wrzucamy do woka z oliwą (ja nie żałuję, oceniam na 8 łyżek) Klasycy zalecają duży ogień ja robię na średnim... Tak naprawdę możemy również, albo zamiast tych warzyw użyć paprykę, pora. Możemy pominąć jakiś składnik jeśli nie lubimy... Mieszamy często bo lubi się przypalić, można w trakcie dodać odrobinę wody.

  2. Wcześniej gotujemy 2 torebki kaszy jęczmiennej (Zamiast kaszy używałam ryżu białego lub brązowego, pęczaku, makaronu gryczanego, sojowego lub ryżowego)

  3. Przyprawiamy. Możemy to zrobić w wersji klasycznej sól, pieprz, papryka. Możemy użyć massali- będzie hinduskie, albo przyprawy 5 smaków będzie chińskie...

  4. Jak już warzywa są miękkie (najlepiej sprawdzić na marchewce) dodajemy puszkę tuńczyka. Robiłam to z krewetkami, (osobno podsmażonymi ok 300 gr) Można zrobić z kurczakiem lub innym mięsem (osobno przysmażonym) a także z wędzonym łososiem (bezpośrednio do woka) Lub całkiem wega.

  5. Na końcu wrzucamy kaszę i puszkę fasoli (może być ciecierzyca lub ugotowana soczewica...) I Jeszcze chwilę podsmażamy. Zaletą tego dania jest to że można je zrobić z wszystkiego. Robi się je szybko i zawsze znika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

misia78 30 kwietnia 2010 SKL NA SOS CZOSNKOWY;JOGURT NAT EW DODAM CIUT MAJONEZU+CZOSNEK+SOL=PIEPRZ I OBOWIAZKOWO SOK Z CYTRYNY.POZDRAWIAM.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szozda1975 26 kwietnia 2010 Danie jest super i odpowiednio przyprawione robi za orientalne, można wykorzystać dosłownie wszystko co się ma w kuchni. Czy w puszkach czy mrożonki, czy jakieś mięso. Można dodać gotowych sosów do dan chińskich, pietruszki, bazylii, szczypiorku. Staram się zdrowo odżywiać gości i rodzinę, a to jest super patent na przemycenie rzadko jadanych zdrowych kasz... Jęczmiennej, pęczaku, jaglanej czy kuskusa. Dzięki za komentarze. Misia jak robisz sos czosnkowy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 26 kwietnia 2010 fajna propozycja jednogarnkowego dania,napewno spróbuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

misia78 25 kwietnia 2010 DOBRY PRZEPIS.JA ROBIE W DOMU TAKIE WARZYWA Z KASZA GRYCZANA I Z SOSEM CZOSNKOWYM.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

misia78 25 kwietnia 2010 dobry przepis,choc ja lubie takie warzywa z kasza gryczana i z sosem czosnkowym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń