Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszanka na ciepło z surówką z kiszonej kapusty

Kaszanka na ciepło z surówką z kiszonej kapusty

Autor: ErJot

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 146

Dodano: 13.01.2018

Odsłon: 104

Kaszanka z patelni doprawiona czosnkiem i cebulką serwowana z słodko-kwaśną surówką z kiszonej kapusty i jabłka podana z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • kaszanka 40 dag
  • papryka czerwona 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • cebila 1 szt
  • oliwa 1 łyżka
  • surówka:
  • kiszona kapusta 20 dag
  • jabłko 1 szt
  • cukier 1 łyżeczka
  • oliwa 1 łyżeczka
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę /proponuję oliwę z suszonych pomidorów- z przyprawami/. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy ok. 2 min często mieszając by czosnek się nie przypalił. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy kolejne 2 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę kaszankę /wcześniej zdejmujemy z niej osłonkę/. Mieszając podsmażamy ok. 10 min, do czasu aż kaszanka się rozpadnie. W razie potrzeby możemy doprawić solą, pieprzem, papryką.
    Przygotowujemy surówkę: kiszoną kapustę /odciśniętą z soku/ szatkujemy. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach obrane jabłko, oliwę i doprawiamy do smaku cukrem.
    Kaszankę podajemy z surówką i ziemniakami /gotowanymi, podsmażanymi lub ćwiartkami pieczonymi w piekarniku/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń