Do góry

Dodatki Przepis na:

Kaszanka paprykowa, bez krwi.

Kaszanka paprykowa, bez krwi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1064 Ocena: 11159

Dodano:

Odsłon: 374

Pikantna kaszanka paprykowa, bez krwi, idealna do pieczenia i smażenia.

Składniki

  • mięso wieprzowe (ścinki od schabu) 60 dag
  • kasza gryczana biała 2 szklanki
  • kasza jęczmienna perłowa 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • domowa pasta rosołowa 2 łyżki
  • bulion mięsny 10 szklanek
  • sos z ostrych papryczek 100 ml
  • jelito wołowe cienkie, proste 2,5 m
  • Przyprawy:
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • liść laurowy pół łyżeczki (mielony)
  • ziele angielskie pół łyżeczki (mielone)
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • pieprz chili cayenne 1 łyżeczka
  • majeranek 2-3 łyżki
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso gotujemy w 10 szklankach wody z domową pastą rosołową. Po ugotowaniu studzimy i drobno rozdrabniamy. Rozdrobnione mięso wkładamy z powrotem do garnka oraz wszystkie suche przyprawy wraz z sosem z ostrych papryczek, zagotowujemy. W między czasie płuczemy kasze w zimnej wodzie, osączamy je z wody i dodajemy do gotującego się wywaru. Kasze gotujemy do momentu kiedy zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć. Wówczas kończymy parzenie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut aż kasza ładnie nam dojdzie. Po 30 minutach mieszamy kasze i studzimy. W między czasie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie jelita wołowe. Ostudzoną kasze nadziewamy w jelita. Parzymy 30-40 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po sparzeniu studzimy w zimnej wodzie 10 minut.

  2. Kaszankę możemy piec, smażyć oraz spożywać na zimno.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń