Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszanka to rarytas nie tylko dla ubogich.

Kaszanka to  rarytas nie tylko dla ubogich.

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 168

Dodano:

Odsłon: 3198

Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł

Składniki

  • 40 dag ziemniaki
  • 25 dag kaszanka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, majeranek
  • masło i olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 ogórki kiszone
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na maśle z dodatkiem oleju smażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić 2 rozbełtane jajka, wymieszać z kaszanką.
    Ugotowane ziemniaki ubić na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki i kaszanka. W powstałą wieżyczkę włożyłem plaster przesmażonego boczku. Jako dodatek - przesmażone plastry kiszonego ogórka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń