Do góry

Desery Przepis na:

Kasznik jak 3 Bit

Kasznik jak 3 Bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 8991

Dodano:

Odsłon: 985

Robiłam kasznika tego orginalnego z galaretką przed świętami i moja córcia zapytała mnie, czy nie mogłabym zrobić takiego podobnego na święta, tylko dać coś innego zamiast galaretki, której nie lubi. Ja po chwili zastanowienia stwierdziłam, że jej zrobię 3 bita na podstawie kasznika i tak też zrobiłyśmy. Ciasto wyszło super, mniej roboty niż przy 3 bicie, a o wiele lepsze w smaku, a i konsystencja bardziej stabilna.

Składniki

  • Masa grysikowa:
  • 14 łyżek kaszy manny
  • 5 szklanek mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • Bita śmietana:
  • 3-4 kubeczki ze śmietaną 36%
  • 3-4 opakowania fixa do śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Ponadto:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 12-13 paczek herbatników szkolnych
  • 2-3 kostki czekolady na posypkę
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko razem z cukrem i margaryną doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko się ugotuje wsypujemy do niego kasę manną i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotową kasza manną zalewamy dużą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i herbatnikami.

  2. Na gorącą masę grysikową układamy drugą warstwę herbatników. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą na 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia. Na wystudzone herbatniki nakładamy masę kajmakową. Na masę kajmakową kolejną warstwę herbatników.

  3. Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudem. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę herbatników.

  4. Wyrównujemy i obsypujemy starta czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń