Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszotto z kurkami i szpinakiem

Przepis dnia 2018-09-04
Kaszotto z kurkami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 4082

Dodano:

Odsłon: 6143

Kaszotto z kurkami i szpinakiem to bardzo szybkie danie w dodatku zdrowe i przepyszne. Takie kaszotto poza tym że jest samodzielnym daniem to będzie również idealnym dodatkiem do drobiu lub ryb.

Składniki

  • 200 gr kurek
  • 100 gr świeżego szpinaku
  • 100 gr kaszy bulgur
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła (klarowanego)
  • 2 łyżki serka kanapkowego naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • szczypiorek lub natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

    Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony czosnek oraz oczyszczone kurki (Jak skutecznie oczyścić kurki?).
    Podsmażamy do momentu kiedy cebula zaczyna się rumienić czyli ok 3-4 minuty i całość przekładamy z patelni na talerz.
    Na patelnię wlewamy ok 2-3 łyżek oleju i wrzucamy szpinak. Smażymy go ciągle mieszając aż "zwiędnie". Odłożone przed chwilą kurki przekładamy na patelnię do szpinaku, dodajemy 2 łyżki serka i smażymy mieszając aż z serka powstanie delikatny sosik. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur, mieszamy i danie podajemy z dodatkiem szczypiorku lub natki pietruszki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń