Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z kremem kasztanowym (kupiłam poniżej 10zł w sklepie internetowym) nadziane pyszną domową marmoladą. Z porcji wychodzi 12 babeczek
Szybka i prosta babka
Odsłon: 69
Szybka i prosta babka
Odsłon: 69
Składniki
Krem kasztanowy, który kupiłam, ma w składzie 50% kasztanów i 50% cukru, dlatego nie dodawałam już cukru do ciasta. Dzięki słodkiemu kremowi i marmoladzie ciastka są wystarczająco słodkie. Margarynę ucieramy z jajkami. Dodajemy kefir, cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy krem kasztanowy i dobrze mieszamy. Do papilotek wykładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczkę marmolady lub dżemu i znów łyżkę ciasta. Najlepiej układać dżem na środku, żeby podczas pieczenia nie wyciekł bokami.
Pieczemy w 200 stopniach około 25 minut. Uwaga, babeczki bardzo wyrastają i jak widać na zdjęciu mogą popękać na górze. Koniecznie odstawiamy do wystygnięcia, ponieważ dżem w środku będzie bardzo gorący.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.