Do góry

Napoje Przepis na:

Kawa - COLD BREW

Kawa - COLD BREW

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 234

Dodano:

Odsłon: 128

Cold brew, czyli zimny napar, to propozycja kawy na lato. Jest bardziej delikatna i mniej kwaśna niż tradycyjnie parzona kawa. Podana z lodem doskonale orzeźwia. Polecam.

Składniki

  • kawa średnio zmielona 2 kopiaste łyżeczki
  • woda przegotowana i ostudzona 2 szklanki
  • mleko zagęszczone i cukier wg. uznania
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Napój przygotowujemy dzień wcześniej.
    Kawę zalewamy przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej ( na 1 kopiastą łyżeczkę kawy, jedna szklanka wody ) i odstawiamy na około 12 godzin.

  2. Następnego dnia, przecedzamy napar z wykorzystaniem filtra papierowego, gazy lub dzbanka z zaparzaczem.
    Podajemy z kostkami lodu, mlekiem zagęszczonym i opcjonalnie z cukrem.

  3. Tak przygotowany napar możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
    Zapewniam, że taka kawa smakuje zupełnie inaczej, niż ta zalana wrzątkiem.
    Można ją wzbogacić np. wanilią lub kurkumą, wszytko zależy od naszych upodobań i wyobraźni.

    Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń