Do góry

Napoje Przepis na:

Kawa Frappe

Kawa Frappe

Autor: wanilia

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 325

Dodano: 12.07.2010

Odsłon: 14978

kawa mrożona po grecku

Składniki

  • kostek lodu, 18-22
  • podwójnie mocnej, schłodzonej kawy, 250ml
  • cukru, 2 łyżki stołowe
  • aromatu smakowego (wanilia, malina lub inny), 2 łyżki stołowe
  • bita śmietana
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miksera włożyć lód, cukier, aromat smakowy oraz schłodzoną, podwójnie mocną kawę (ok. 2 łyżki stołowe kawy na każde 250ml wody). Miksować, aż powstanie gładka masa. Przelać do szklanek i przybrać bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AgaPiwo 08 lipca 2012 jak pracowałam na Cyprze przez rok, robiło się tam inne frappe: do wysokiej szklanki wsypać 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, zalać zimną wodą ng na 2-3 cm, względnie dać trochę cukru, specjalnym mikserem ubijać na wyokich obrotach aż do uzyskania gęstej piany na conajmniej pół szklanki,wrzucić gałkę lodów waniliowych,można kostki lodu, do pełna dolać wody bardzo zimnej lub mleka zimnego, można polać likierem jakimś, słomka i to wszystko. Jeśli piana wyjdzie prawie na całą szklankę i będzie gęsta, to taka kawa długo będzie stała, a Cyprusi piją ją 2-3 godziny nigdzie się nie spiesząc zgodnie z zasadą: siga-siga (powoli-powoli) ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wyspa220 12 lipca 2010 Ta kawa nie ma nic wspolnego z frappe !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gemka 12 lipca 2010 zdecydowanie najlepsza w takie upały;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń