Do góry

Napoje Przepis na:

Kawa korzenna

Kawa korzenna

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1118

Dodano:

Odsłon: 400

Kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, przenikających się i idealnie ze sobą komponujących. Ma cudowny smak.

Składniki

  • 0,5 l wody
  • 4 łyżeczki kawy mielonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • kawałek skórki z pomarańczy (bez białej części)
  • 2 plasterki świeżego imbiru
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • mleko
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować w niedużym garnuszku i zmniejszyć ogień. Dodać kawę, cynamon, kardamon, kawałek skórki z pomarańczy oraz imbir. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i poczekać aż kawa i przyprawy opadną na dno. Rozlać do filiżanek. Do każdej dorzucić kostkę czekolady i wlać odrobinę mleka, ale nie za dużo, aby nie zagłuszyć korzennego smaku i aromatu.

    Z podanego przepisu wychodzą dwie filiżanki kawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń