Do góry

Napoje Przepis na:

Kawa mrożona cytrynowo- goździkowa

Kawa mrożona cytrynowo- goździkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2131 Ocena: 12003

Dodano:

Odsłon: 1569

Kawa mrożona na upalny weekend idealnie ugasi pragnienie. Polecam z dodatkiem cytryny, goździków i słodkiego likieru!

Składniki

  • 1/3 cytryny
  • kilka goździków
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 30 ml likieru (najlepiej kawowego lub cytrynowego)
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • bita śmietana
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cytrynę umyć i wykroić dwa plastry, a z reszty wycisnąć sok. Plasterki naszpikować goździkami i włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i dodać wyciśnięty sok. Całość gotować na wolnym ogniu około 2-3 minuty (do czasu zgęstnienia soku). Po czym dodać likier i wymieszać. W szklance zaparzyć kawę i dodać syrop cytrynowy. Na wierzch dodać ubitą śmietanę i przyozdobić plasterkiem cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń