Do góry

Dania główne Przepis na:

Kawałki piersi kurczaka w cieście

Kawałki piersi kurczaka w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 189

Dodano:

Odsłon: 11038

Pyszne danie, które można podać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami

Składniki

  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 0,5 szkl mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • sos - ketchup, majonez i czosnek granulowany
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać obie mąki, jajko, miód, mleko i sól i wszystko razem wymieszać - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Pierś kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki i wrzucić do przygotowanego ciasta. Pozostawić na ok. 30 minut w lodówce.

    Rozgrzać olej na patelni, wyłożyć kawałki kurczaka (tak aby się nie posklejały) i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
    Po zdjęciu z patelni najpierw wyłożyć na ręcznik papierowy.

    Sos - w dowolnych proporcjach (u mnie pół na pół) wymieszać ketchup z majonezem dodając czosnek granulowany.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń