Do góry

Desery Przepis na:

Kawowa panna cota

Kawowa panna cota

Autor:

Przepisów i artykułów: 493 Ocena: 6157

Dodano:

Odsłon: 932

Polecam miłośnikom kawy.Zaspokoi zapotrzebowanie na kofeinę na cały dzień :)

Składniki

  • galaretka espresso;
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku
  • 100 ml. wrzącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • kawowa panna cota;
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 125 ml. śmietanki 30%
  • 125 ml. mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka likieru kawowego
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie galaretki espresso

    ;

    Do żelatyny wlać 1 łyżkę zimnej wody i odstawić na 5 minut aby napęczniała.
    W garnuszku zagotował wodę, kawę i cukier. Wyłączyć i dodać napęczniała żelatynę. Mieszać , aż do całkowitego rozpuszczenia. Można od razu wlać na dno przygotowanych foremek.

  2. Wykonanie panna coty kawowej;


    Żelatynę zalać łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut.
    Śmietankę zagrzać z mlekiem, cukrem i kawą. Nie można zagotować. Należy wyłączyć, gdy po brzegach garnka pojawią się pęcherzyki.
    Do gorącego płynu dajemy napęczniała żelatynę. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy lekko przestygnie należy uzupełnić przygotowane foremki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń