Do góry

Desery Przepis na:

Kawowa rozpusta

Kawowa rozpusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 3848

Coś nie coś dla amatorów kawy z nutą karmelową.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6jaj
  • 1/2szkl cukru
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1,5łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2łyżki kawy inki karmelowej
  • Masa karmelowa:
  • 3łyżki kawy inki karmelowej
  • 0,5l wody
  • 1budyń waniliowy
  • 1margaryna
  • 1/2szkl cukru pudru
  • 2żółtka
  • Galaretka kawowa:
  • 3łyżki kawy inki karmelowej
  • 0,5l gorącej wody
  • 3łyżki żelatyny
  • 1/2szkl cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • Wiórki kokosowe
  • Kawa inka karmelowa do nasączenia biszkoptu
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Dodaj suche składniki, wymieszać łyżką. Piec 25min w 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół. Dolny blat nasączamy kawą.

  2. Masa karmelowa:Wodę zagotować, dodać kawę. W 1/2szkl. Ostudzonej Kawy rozpuścić budyń i żółtka. Resztę kawy zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń.ostudzić. margarynę utrzeć na puch, dodać porcjami budyń. Połowę masy wyłóż na biszkopt. Nasączamy 2 część biszkoptu, wykładamy na masę.Następnie wykładamy pozostałą masę.

  3. Galaretka kawowa: Wodę zagotować z kawą i cukrem. Ściągam z ognia i rozpuszam żelatynę. Pozostawiam do lekkiego stężenia i wylewam na ciasto. Schładzam. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń