Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowe puchary"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 735
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1860
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 735
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1860
Składniki
Kremówkę (najlepiej 36 proc.) wlej do rondelka i zagotuj z 1-2 łyżkami cukru kryształu oraz z łyżką zmielonej kawy. Zdejmij z ognia, po ostygnięciu wstaw do lodówki. Pozostaw na noc.
Następnego dnia utrzyj twarożek kanapkowy (lub zmielony w maszynce biały ser) razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, dodając połowę kompotu wiśniowego (możesz też użyć soku).
Pozostały kompot wraz z owocami rozlej do czterech szklanych pucharków lub szklanek. Na warstwie wiśni z kompotu rozłóż krem przygotowany z twarożku.
Schłodzoną przez noc w lodówce kawową śmie tanę ubij na sztywno, dodaj likier kawowy do smaku. Powstałą bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnij dekoracyjnie do przygotowanych pucharków. Gotowy deser ozdób słodkimi wafelkami, ziarenkami kawy i listkami melisy cytrynowej.
czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 3,20 złŹródło: Świat kobiety