Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kawowo-migdałowy przekładaniec"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 172
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Mak zalej wrzątkiem. Gotuj 15 minut na małym płomieniu. Odstaw do wystudzenia. Dokładnie osącz.
Masło utrzyj z białym cukrem. Kolejno wbij jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy. Zmiksuj. Zimny mak zmiel trzykrotnie. Wymieszaj z brązowym cukrem, kawą rozpuszczoną w odrobinie wody, likierem i mielonymi migdałami.
Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj 1/3 ciasta i przykryj połową masy makowej. Na tym ponownie rozsmaruj 1/3 ciasta. Wyłóż resztę masy makowej i resztę ciasta.
Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piecz 60 min. Po wystudzeniu ciasto oblej polewą lub lukrem i udekoruj pokrojonymi pralinkami. Ew. posyp makiem.
90 min (bez czasu studzenia maku) Porcja: 330 kcal.Źródło: Naj