Do góry

Desery Przepis na:

Kawowy piegusek z czekoladą

Kawowy piegusek z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kawowy piegusek z czekoladą"

Składniki

  • 30 dag margaryny
  • 1 i 2/3 szkl. cukru
  • 10 jajek
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 kieliszek rumu (50 ml)
  • ew. 1 fiolka zapachu rumowego
  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzyj z cukrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Kiedy masa margarynowa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj kolejno żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Kawę rozpuść w rumie i odrobinie gorącej wody. Wlej do masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie domieszaj do ciasta. Na koniec dodaj czekoladę połamaną na drobne kawałeczki.

  2. Dużą blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 55 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie torebkę z polewą wstaw do kubeczka z gorącą wodą. Poczekaj, aż polewa się stopi. Torebkę otwórz. Wylej polewę na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadź. Odstaw do zastygnięcia, potnij na porcje.

  3. Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, zastąp czekoladę rodzynkami albo suszonymi śliwkami pociętymi na drobne kawałeczki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń