Do góry

Desery Przepis na:

Kawowy sernik nowojorski

Kawowy sernik nowojorski

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2157

Dodano:

Odsłon: 3062

New York Cheesecake to jeden z tych serników, który pokochał chyba cały świat. Przyznam szczerze, że i ja mam do niego słabość. Wyśmienicie smakuje z frużeliną owocową, polewą czekoladową jak i solo. Stanowi również świetną bazę do różnych wariacji smakowych. I właśnie dziś klasyczny sernik nowojorski wzbogaciłam o wspaniałą, kawową nutę. Miłośnicy kawy z pewnością będą zachwyceni. Ale uwaga! Sernik uzależnia podobnie jak kawa! Wspaniale komponuje się z pysznym espresso, choć moim subiektywnym zdaniem filiżanka kawy wydaje się tu zbędna. Sernik jest niezwykle delikatny, aksamitny, o cudownej kremowej konsystencji i subtelnym smaku kawy. Nowojorska klasyka, której grzechem byłoby nie spróbować!

Składniki

  • Spód
  • 200 g ciasteczek zbożowych *
  • 75 g masła
  • Sernik
  • 1200 g serka kremowego **
  • 260 g cukru
  • 4 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
  • Polewa kawowa
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • Dekoracja
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    Sernik

    Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut.

    Polewa kawowa

    Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze.
    Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół.
    * użyłam ciastek degistive
    ** użyłam serka philadelphia

    Notes

    - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
    - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń