Do góry

Desery Przepis na:

Kawowy warstwowiec z polewą kajmakową

Kawowy warstwowiec z polewą kajmakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Kawowy warstwowiec z polewą kajmakową"

Składniki

  • 2 duże banany
  • 12 kruchych ciastek kokosowych
  • 8 łyżek mocnego naparu kawy
  • 4 łyżeczki likieru kawowego
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 30 dag serka mascarpone
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 8–10 cukierków typu krówki albo toffi
  • 2–3 łyżki śmietany kremówki
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciastka połam na niewielkie kawałki. Włóż je do 4 szerokich szklanek. Skrop kawą i likierem kawowym. Wstaw do lodówki. Czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

  2. Żółtka utrzyj z połową cukru w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Masę jajeczną wymieszaj z serkiem mascarpone.

  3. Białka ubij, powoli dosypując resztę cukru. Pianę z białek wymieszaj z masą serową. Dodaj kawałeczki czekolady.

  4. Banany obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Odłóż trochę do dekoracji, a resztę bananów rozłóż na ciastkach. Przykryj je kremem. Schładzaj ok. 2 godzin.

  5. Cukierki stop razem ze śmietaną, cały czas mieszając. Powstałą polewę kajmakową przestudź. Polej nią wierzch deseru. Udekoruj odłożonymi bananami oraz wiórkami czekoladowymi.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń