Do góry

Przekąski Przepis na:

Kebab

Przepis dnia 2010-02-25
Kebab

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 39810

Pychotka dla milosnikow kebabu :)

Składniki

  • mieso mielone dowolne (ja uzywam baraniny), 400g
  • cebula, 1 mala
  • czosnek, 2 zabki
  • swieza kolendra, kilka listkow
  • starty swiezy imbir, 1/2 lyzeczki
  • cynamon, 1/4 lyzeczki
  • mielona kolendra, 1/2 lyzeczki
  • cumin, 1/4 lyzeczki
  • posiekana zielona papryczka chilli, 1
  • sol, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • bulka tarta, 2 lyzki
  • jajko roztrzepane, 1/2
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki oprocz bulki tartej i jajka zmielic w maszynce do miesa lub blenderze na gladka mase. Jezeli uzywamy chudego miesa najlepiej dodac do masy lyzke miekkiego masla zeby kebab nie wysechl podczas pieczenia. Nastepnie dodac bulke tarta i jajko i dokladnie wymieszac.

  2. Masa oblepiac patyczki do szaszlykow, formujac podluzne kielbaski. Blaszke wylozyc folia do pieczenia, ulozyc kebaby. Piekarnik nagrzac do temp. 220 stopni. Piec kebaby (obracajac od czasu do czasu) do momentu az mieso bedzie swobodnie odchodzic od patyczkow.

  3. Podawac z salata, ogorkiem, pomidorami i krazkami cebuli skropione sokiem z cytryny. Ja podaje rowniez z jogurtem doprawionym zielona papryczka chilli, sola, pieprzem i swieza mieta. Do tego oczywiscie chlebek pita.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 02 listopada 2010 baraninę kupić to rzeczywiście jest sztuka, mnie czasem ( bardzo czasem) udaje się kupić od hodowcy- w górach jest łatwiejszy do nich dostęp, choć widziałam kiedyś -ku swemu zdziwieniu - baraninę w sklepie mięsnym, lecz był to tylko incydent. Tak czy siak - jak tylko uda mi się ją zakupić na pewno zrobię ten kebab i dam znać jak wyszło:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

migotka72 02 listopada 2010 Pychotka!!! Zrobiłam i wszyscy się zajadali.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 02 listopada 2010 Smak kebabu czytając przepis sobie wyobrażam. Powiedz nam lepiej skąd wziąć mieloną baraninę, bo to mięso jest zdecydowanie w deficycie w Polsce. Wiem, że jest chyba tylu zwolenników, co przeciwników baraniny, ja akurat ją kocham i prawdziwy kebab nie może być z niczego innego, żaden kurczak czy wieprzowina nie ma prawa tak się nazywać.
No, ale niestety.........

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 23 marca 2010 Super, w końcu prawdziwy kebab, chyba ostatnio widziałam taki w Turcji :) do ulubionych

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 26 lutego 2010 jeszcze raz gratuluję wyrafinowanego "podniebienia" :-) miłośniczko kebabu...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miciunia 26 lutego 2010 Niestety na tym swiecie jest jeszcze wiele takich rzeczy, ktorych Ty nie zrozumiesz. Polecam zagladanie na inne strony, takie ktore odpowiadaja Twoim gustom, bo jak na razie Smaker caly czas Cie zawodzi. Przykre to...

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 26 lutego 2010 tak; "oświeciłaś" mnie...
nie rozumiem jak można być "miłośnikiem kebabu" ???
nie ma co; wyrafinowany gust...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 25 lutego 2010 A dlamnie wygląda świetnie, chętnie wciełabym takiego kebaba, zwłaszcza, że nie jadłam obiadu ;(
Pozdrawiam.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 25 lutego 2010 miciunia widac ze oliwia znowu szuka kogos do dyskusji nie przejmuj sie ona juz taka jest ;) a danie super;)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miciunia 25 lutego 2010 oliwia _winna widze, ze masz bardzo male pojecie na temat kebabu i tego jak powinien wygladac. Powtorze to raz jeszcze, chce zobaczyc Twoje apetycznie wygladajace potrawy. Malo tego, chce wyprobowac Twoje rewelacyjne przepisy. Mam nadzieje, ze kiedys sie doczekam...

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń