Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
''Przepis na Doner Kebab orginalny marynowany w mleku + 2 sosy + mieszanka przypraw '' przepisu Samirki z ''Bułki do kebaba'' przepisu Szefowej w swojej kuchni
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 718
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 81
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 718
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 81
Składniki
Mięso w całym kawałku zalać w misce mlekiem, dodać cebulę pokrojoną w półkrążki, sól, pieprz, pokruszony liść laurowy, dolać ocet i marynować pod przykryciem w lodowce co najmniej 2 godziny.
Następnie wyjąć z zalewy, dokładnie osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, natrzeć oliwą i resztą przypraw na drugą marynatę, włożyć do torby foliowej i włożyć do zamrożenia na minimum 5 godzin.
Marchewkę, kapustę i sałatę pokroić na cienkie piórka. Nie solić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodowce do czasu użycia.
Na sos czosnkowy: rozgnieść czosnek, posiekać natkę, połączyć z majonezem i jogurtem. Przyprawić szczyptą soli do smaku
Na sos pomidorowy: z pomidorów zdjąć sparzoną skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, pokroić w kostkę lub użyć z puszki. Bardzo drobno posiekać cebulę, połączyć z ketchupem i sambalem. przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można też wszystkie składniki udusić z 1-2 łyżkami masła na patelni na gładką masę. Sos jest wtedy jeszcze bardziej smakowity.
Zamrożone mięso okrawać ostrym nożem w cienkie płaty i smażyć partiami na dużej gorącej patelni teflonowej lub jednocześnie na dwóch mniejszych. Można też mięso rozłożyć na dużej blasze i piec w gorącym piekarniku.
Upieczone chlebki rozkroić do połowy i jedną część posmarować w środku sosem czosnkowym a drugą pomidorowym. Włożyć trochę pokrojonych warzyw i dopełnić mięsem. Po każdym kęsie można łyżeczką dokładać sobie jednego lub drugiego sosu.
Zamiast napełniać chlebki można podać je inaczej: chlebki pokroić na paseczki i osmażyć je na 2-3 łyżkach masła na patelni. Podawać na talerzu z sałatką i mięsem. Bardzo popularnym sposobem jest durum doner czyli mięso nie w chlebku pita a zrolowane z sosami i sałatką w dużym placku podobnym do tortilli.
BUŁKA: Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.
Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Sporo tego ciasta wychodzi, więc warto zrobić 2 cienkie chlebki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.