Do góry

Dania główne Przepis na:

Kebab z mielonego mięsa

Kebab z mielonego mięsa

Autor: Kermeet

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 894

Dodano: 29.09.2011

Odsłon: 11638

Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

Składniki

  • mięso wołowe, 80 dag
  • Średnia drobno pokrojona cebula, 1 szt
  • Zmiażdzony ząbek czosnku, 3 szt
  • garam masala, 1/2 łyżeczki
  • Goździk utłuczony w moździerzu, 4 szt
  • Pasta imbirowa lyb starty imbir, 2 łyżeczki
  • Kminu rzymski, 1/2 łyżeczki
  • starta gałka muszkatołowa, 1 szt
  • Drobno pokrojona żółta papryka, 1/2
  • Słodkiej papryka w proszku, 2 łyżeczki
  • jajko, 1 szt
  • sól, pieprz
  • patyczki do szaszłyków, 10 szt
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić, dodać przyprawy i pozostałe składniki. Formować kulki wielkości dłoni, następnie zrobić z nich wałeczki i nabić na patyczki. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 30 - 40 min. W połowie czasu obrócić na drugą stronę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koko6 29 września 2011 Odcedzić to mało powiedziane,trzeba ogórka dobrze odcisnąć i najlepiej wymieszać z jogurtem na krótko przed podaniem--gwarancja ze twój sos nie będzie przypominał zupy.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kermeet 29 września 2011 Przepis na tzatziki dodam i na sosy do kebabu. Na tzatziki jogurt powinien być typu greckiego czyli gęsty a ogórka najlepiej jest zetrzeć na tarce, posolić i odczekać 10-15 min po czym go odcedzić ( wtedy sok z ogórka nie rozrzedzi sosu).

Pozdrawia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 29 września 2011 Witaj.
Nie podajesz przepisu na tzatzik...z którym ja mam zawsze problem.Uwielbiam zimne dipy !
Ostatnie wakacje spędziliśmy w Grecji...no i tamtejsze tzatziki to mistrzostwo świata!
Gęsty,dużo ogórka, czosnku...Rewelacja.
Nie wiem czy jest to kwestia doboru jogurtu naturalnego...
Próbowałam z wieloma jogurtami i zawsze po dodaniu ogórka konsystencja mojego wyrobu mnie nie zadowala.
HELP ...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń