Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 18
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 506
Polecam.
Odsłon: 104
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 115
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 18
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 506
Polecam.
Odsłon: 104
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 115
Składniki
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok 1 godziny. Teraz wyjmujemy liście laurowe, ziele, goździki, jałowiec i miksujemy na puree. Ponownie stawiamy na gaz. Po zredukowaniu płynu pozostaje w garnku gęsty keczup. Jeżeli chcecie ostrzejszą wersję, dodajcie do keczupu łyżeczkę ostrej papryki.