Do góry

Dodatki Przepis na:

Keczup jak zrobić samemu

Keczup jak zrobić samemu

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 15566

Dodano:

Odsłon: 16703

Na moim stole zawsze stoi butelka z keczupem i właściwie ciągle po nią ktoś sięga podczas posiłku. Wystarczy jednak wziąć taką butelkę do ręki i wczytać się uważniej w skład, aby włosy stanęły na głowie, co w takim kupnym „keczupie” jest jeszcze oprócz pomidorów. Pomyślałam więc, że zrobię swój własny, prawdziwy keczup, bez chemii i ulepszaczy. I powiem, że chociaż trochę to trwało, warto było. Bo smak domowego keczupu jest rewelacyjny – te ze sklepowych półek mogą się schować.

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy utartych na proszek
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól + pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 5 kuleczek ziela angielskiego
  • 2 gozdziki
  • 2 ziarna jałowca
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę, sól, cukier, ocet i wszystkie przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu ok 1 godziny. Teraz wyjmujemy liście laurowe, ziele, goździki, jałowiec i miksujemy na puree. Ponownie stawiamy na gaz. Po zredukowaniu płynu pozostaje w garnku gęsty keczup.

    Jeżeli chcecie ostrzejszą wersję, dodajcie do keczupu łyżeczkę ostrej papryki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 29 lipca 2014 Fajny przepis na zdrowy, domowy keczup :) w najbliższym czasie do realizacji :))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń