Do góry

Przetwory Przepis na:

Keczup z cukinii

Keczup z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 4990

Dodano:

Odsłon: 7898

Najzdrowszy przepis!

Składniki

  • Ogromna cukinia- około 1,5 do 2 kg, może być z twardą skórką
  • cukier 1/3-1/2 szklanki
  • ocet 1/3 do 1/2 szklanki
  • sól 1 łyżka do 1,5
  • ziele, liść
  • Koncentrat pomidorowy słoik 190g
  • suszona bazylia lub inne zioła włoskie
  • Chili
  • opcjonalnie przyprawy keczupowe jak kminek itp
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Keczup jest bardzo zdrowy, ponieważ nie trzeba dodawać ogromnej ilości octu i cukru- cukinia jest naturalnie słodka i ta odrobina wystarczy aby keczup był wyjątkowo smaczny

    Dostałam ogromne cukinie, z twardawą skórką ale jeszcze z miękkimi pestkami- takie są idealne na keczup.

    Cukinie pokroiłam na grube plastry- tak łatwiej pozcinać skórkę bez obcięcia palca.
    Potem pokroiłam ją w grubą kostkę.

    Można użyć młodej cukinii ale pozostawienie skórki spowoduje to , ze keczup wyjdzie brązowy :)

  2. Pokrojonej cukinii wyszło mi 5 litrów i na ta ilość cukinii podałam składniki.

    Do garnka pełnego cukinii nalałam na dno wodę- około 7 milimetrów.
    Włączyłam ogień i pod przykryciem parowałam cukinię, aż całkiem zmiękła- od 20 do 30 minut.
    Zrobi się jej 2,5 litra.
    Odlałam nadmiar wody- można go odparować i to będzie długo trwało.

    Dodałam liście i ziele, chili i koncentrat i gotowałam jeszcze parę minut aby przyprawy zdążyły puścić smak.

  3. Wyłączyłam ogień, wyjęłam ziele i liście, dodałam suszona bazylię i całość zmalaksowałam.
    Można użyć słabszej zalewy 1 łyżka soli- 1/3 szkl cukru- 1/3 szkl octu
    lub 1,5 łyżki soli- 1/2 szkl cukru - 1/2 szkl octu.- To mi bardziej pasuje.

    Oczywiście trzeba keczup rozlać do słoików i zapasteryzować- jeśli gorący to 10 minut w gorącej wodzie licząc od zagotowania.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (40)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń