Do góry

Przetwory Przepis na:

Keczup z cukinii.

Keczup z cukinii.

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 605

Dodano:

Odsłon: 440

Dostałam przepis od koleżanki Asi z grupy i musiałam zrobić nie byłabym sobą :

Składniki

  • 1,5 kg oczyszczonej i obranej już cukinii,
  • 500 g cebuli,
  • 2 szklanki cukru ( dałam 2,5 ),
  • 1 szklanka octu,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 koncentraty pomidorowe po 160 g,
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego ( dałam 1,5 łyżeczki ),
  • 1 łyżka papryki słodkiej ( dałam 1,5 łyżki ),
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • szczypta ziół prowansalskich.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę oraz cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej

  2. po czym posypać solą i wymieszać, odstawić na 3 godziny żeby puściło sok a cebula zmiękła.

  3. Przełożyć do garnka smażyć około 40 - 45 minut.

  4. Dodać ocet oraz cukier i dusić 20 minut często mieszając.

  5. Dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę składników sypkich,

  6. chwilę podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.

  7. Wystudzone zmiksować blenderem na gładką masę.

  8. Ponownie całość zagotować.

  9. Przełożyć do wyparzonych słoików.

  10. Szczelnie zakręcić.

  11. Wstawić do garnka ze ścierką. Zalać ciepłą wodą do połowy słoika i od zagotowania zmniejszyć ogień pasteryzować 15 minut.

  12. Zostawić w garnku na noc lub wyłożyć na ręcznik do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

  13. Wyszedł mi dość pikantny ale moje dzieci taki lubią z tego przepisu wyszło mi 8 słoików 0,3 l.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń