Do góry

Przetwory Przepis na:

Keczup z cukinii łagodny.

Keczup z cukinii łagodny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 601

Dodano:

Odsłon: 604

Swojskie zawsze najlepsze wiemy co jemy ,bez konserwantów.

Składniki

  • 1,3 - 1,5 kg cukinii ( już oczyszczonej ),
  • 500 g cebuli ( dałam jedną czerwoną ),
  • 2 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • 2 koncentraty pomidorowe po 160 g,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 czubata łyżka papryki słodkiej,
  • blender.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej,

  2. posypać solą i odstawić na trzy godziny aby cukinia puściła sok a cebula zmiękła.

  3. Przełożyć całość do garnka i smażyć około 40 minut.

  4. Dodać ocet oraz cukier i dusić przez 20 minut często mieszając.

  5. Następnie dodać koncentrat

  6. oraz resztę składników sypkich,

  7. chwilę podsmażyć i odstawić do ostygnięcia.

  8. Wystudzone zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie całość zagotować.

  9. Przełożyć do słoików.

  10. Szczelnie zakręcić.

  11. Wstawić do garnka ze ścierką. Zalać ciepłą wodą do 3/4 słoika i od zagotowania pasteryzować 10 - 15 minut.

  12. Wyjąć z garnka i postawić na ręczniku do góry dnem do całkowitego wystygnięcia i aby pokrywki za ssały.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 17 sierpnia Domowych przetworów nigdy za wiele - już wiem co będę robić w poniedziałek:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń