Do góry

Dania główne Przepis na:

Kedgeree

Kedgeree

Autor: albert_heijn

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1049

Dodano: 14.08.2012

Odsłon: 3980

Kedgeree to aromatyczne tradycyjne danie indyjskie z wędzonym dorszem, łupacz czy najzwyklejszych filetów rybnych.

Składniki

  • 600 g wędzonego dorsza, lupacza lub najzwyklejszych filetów rybnych
  • 200 ml wody+200 ml mleka
  • 2 liśćie laurowe
  • 1 szklanka dobrego ryżu
  • 100 g masła
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 czubate lyżki curry
  • 2 cytryny
  • 4 duże jajka ugotowane na twardo
  • 2 garśći swieżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • groszek zielony do posypania wedle uzniania
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kawałki ryby włożyć do garnka z woda, mlekiem i listkami laurowymi, gotować ok.3-5 min. Odcedzić .Ugotować ryż. Odstawić. Masło roztopić na patelni, dodać drobno pokrojoną cebule, zeszklić, dodać przecisnięte ząbki czosnku, curry oraz sok z 1 cytryny. W dużym garnku delikatnie wymieszać ryż z cebulą i curry. Rybę rozdrobnić na małe kawałki, dodać do ryżu, wymieszać. Na końcu dołożyć pokrojone w ćwiartki jajka oraz grubo pokrojoną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DoprawioneF 15 lutego 2013 Ciekawa potrawa :) nie jestem specem od kuchni indyjskiej... ale na pewno wypróbuje :P

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń