Do góry

Dania główne Przepis na:

Kefty marokanskie

Kefty marokanskie

Autor: magdaniel

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1564

Dodano: 16.02.2010

Odsłon: 4239

Sa to mielone z miesa wolowego z pietruszaka najlepiej marokanska, ale nie wiem czy jest dostepna wiec poprostu z pietruszka ktora nadaje im specyficznego smaku, doskonale smakuje z kasza kuz kuz, a jak ktos nie lubi to z ryzem

Składniki

  • mieso wolowe zmielone, 0.5 kg
  • jajko, 1 szt
  • pietruszka, 1 peczek
  • sol, pieprz, czosnek, szafran i mielona mieszanka przyprawy marokanskiej, do smaku, wg upodobania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mieso zmielonz mieszamy z jajkiem, posiekana pietruszka i przyprawami na jednolita mase, formujemy z niego niewielkie kulki,

  2. w glebokiej patelniu lub radlu rozpuszczamy lyzke masla kladziemy uformowane kulki z miesa i szybko obsmazamy z obu stron, nastepnie zmniejszamy ogien dolewamy troszke wody ( z miesa wyjdzie sok ktory utworzy z ta woda pyszny sos) dosypujemy pozostala pietruszke i ciut przypraw, dusimy na malym ogniu okolo pol godziny i gotowe,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdaniel 17 lutego 2010 z szafranu jak najbardziej mozna zrezygnowac, a nie ma dostepnej takiej mieszanki przypraw marokanskich w sklepie w polsce? odrobina tego by sie przydala bo tam jest ta pietruszka marokanska a ona nadaje specyficznego smaku, a jak tego nie znajdziesz dodaj troszke kolendry, mysle ze duzo nie straci na smaku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KASIOL92 17 lutego 2010 SZAFRAN,MAROKAŃSKIE PRZYPRAWY,WOŁOWINA.........ZA DROGO,A SZKODA BO MOŻE BYĆ SMACZNE

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KASIOL92 17 lutego 2010 szafran,przyprawy marokańskie......za drogo.Taniej się nie da ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 16 lutego 2010 ulubione - bez zbędnej mąki ani ryżu w środku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 16 lutego 2010 Jakos nigdy nie probowalam pulpetow wolowych, ale na pewno wkrotce wyprobuje, bo wygladaja smacznie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń